Eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen
Deze specialisatie binnen de logopedie wordt ook prelogopedie of preverbale logopedie genoemd. Na een doorgedreven extra opleiding mogen wij kinderen met slikstoornissen en eet- en drinkproblemen behandelen.
Eten en drinken verlopen bij sommige baby's en jonge kinderen niet zoals het hoort: ze verslikken zich vaker dan normaal, ze willen enkel borstvoeding en weigeren de fles, ze kokhalzen voortdurend als je ze papjes aanbiedt, ze hebben overmatige last van reflux, het lukt maar niet om van een beker te drinken, enz. Prematuurtjes of kinderen met CP (cerebrale parese) of een neurologische stoornis hebben vaak sondevoeding gehad en moeten "leren" eten en drinken. Baby's met schisis (lip- en/of verhemeltespleet) hebben omwille van hun structurele afwijking moeite met zuigen.
Na uitsluiting van een medische oorzaak van de problemen door de kinderarts of gastro-enteroloog zoeken wij de onderliggende oorzaak van de eetmoeilijkheden. Is het kindje misschien hyperresponsief? Of integendeel: hyporesponsief? Is er een probleem met de (motorische) coördinatie van drinken-slikken-ademen? Of van kauwen? Heeft het kindje een voedselaversie omwille van "geleerde" negatieve voedingssituaties in het verleden?
Nadat we de oorzaak van de problemen hebben gevonden, kunnen we werken aan de oplossing: soms is het corrigeren van de houding voldoende, of het veranderen van (textuur van) voeding, wijzigingen in de manier van voeding geven, indikken van vloeistoffen, mondmotoriek verbeteren, enz. Bovendien pakken we de emotionele beladenheid aan die in het gezin vaak rond voeding is ontstaan.
Ook voor de afbouw van sondevoeding en begeleiding bij de voeding van kindjes met schisis, CP en ASS kan je bij ons terecht, uiteraard in samenspraak met de behandelende artsen.